A 440-es a négyesek legnagyobb darabszámban gyártott típusa. Ötajtós kialakítása miatt jól pakolható, kompakt kialakítása a városi közlekedés egyik kedvelt márkájává tette. A Galaxy 2 projekt 850-esének bevezetése előtt, még 1993-ban a négyesek ráncfelvarrást kaptak (phase II.). Hozzáigazították a típus orrészét a 850-eséhez, de emellett még sok más formai és műszaki módosítást is kapott a típus. Az 1990-es évek elején első helyen állt az európai autóvásárlók kedveltségi listáján. Egy francia műhely kis sorozatban (ál)kombikat is készített a típusból.


A 440-es gyári bemutatófilmje 1990-ből (angol)

Számtalan felszereltségben és motorváltozatban készült, a turbós és gyárilag ültetett, spoileres változatai is nagyon népszerűek voltak. Rengeteg gyári kiegészítővel lehetett bővíteni a gyári alapfelszereltségi szintet. A turbómotoros változatok, az ültetett futóművel, spoilerekkel igazi báránybőrbe bújt farkasok voltak.


A honlapon szereplő anyagok, képek a “Volvo Car Corporation” és a magyarországi Volvó tulajdonosok szellemi tulajdonát képezik!